Slovak English   Magyar

Mi volt a motiváció a külföldön levő tanuláshoz?

Elsősorban maga a lehetőség volt adott és az angol nyelven történő tanulás mindig is bakancslistás volt számunkra. Az ember sokkal jobban meg tudja tanulni a nyelvet, ha nem csak az órák keretein belül tanulja, de azon kívül is gyakorolja az életben. Ezen felül az is kecsegtető volt, hogy az ember némi időt spórolva több képzést tud egyszerre befejezni. További ösztönző volt új kultúrák megismerése, új tapasztalatok szerzése.

Beilleszkedés a fogadó intézmény képzésébe mi adott mit vett el?

Mint minden kezdet, ez sem volt zökkenőmentes, de minden féle segítséget megkaptunk a külföldi intézménytől. Ezek a segítségek néha időben, néha pedig késve érkeztek. Egy kis talpraesettséggel mindent meg lehetett oldani. Mivel a legtöbb tanuló szinten külföldről érkezett, ezért mind ugyanabban a cipőben jártunk, ez összetartotta a csapatot.

Mivel küszködött a kint tartózkodás alatt?

Az esetek többségében, a honvágy, ami mindenkit megérintett az első hónap után. Amikor már a legtöbb dolog lecsendesedik, és az embernek van ideje foglalkozni az otthoniakkal. További nehézséget okozott, hogy az ember itt nőtt fel, és ebből kifolyólag nem ismeri az itteni rendszerek működését. Ez időbe telik és nem megy sajnos egyik napról a másikra. Így lassan 9 év távlatából merjük azt mondani, hogy a rendszert teljesen kiismertük, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember életvitel szerűen kint éljen. Ezek a „hátrányok”, mondjuk nem különösebben befolyásoltak a kint létünk első 1-1,5 évében.

Kihez tudott ilyen esetben fordulni?

Általában a tanárainktól, itt szerzett barátoktól és az iskola nemzetközi diákjaiért felelős konzulenstől tudtunk kérdezni. Sok esetben tudtak is segíteni, de előfordult, hogy bizonyos dolgoknak magunk kellett, hogy utánajárjunk.

Mi volt a legemlékezetesebb tapasztalat /emlék a kint tartózkodásról?

Mindenképpen az, hogy egy nagyon vegyes kulturális mix közepén találtuk magunkat, rengetek új embert, nézőpontot, szokást és nem utolsó sorban dialektust ismertünk meg, amit mind a mai napig kamatoztatni tudunk.

Mit tulajdonít a kint tartózkodás kapcsán a legnagyobb hozadéknak?

A  nyelvismeretet, és azt, hogy az ember megtanult a meghatározott kereteken kívül gondolkozni. Mindemellett, a teljes önállóság és felnőtté válás mindenképpen ide sorolható.

Személyes tapasztalatai alapján mi az a legfőbb dolog, ami miatt a programot / külföldi csereprogramot ajánlaná a jelenlegi hallgatóknak?

A kaland, a nyelv és a különféle kultúrák megismerésének érdekében megéri a befektetés. De ide sorolandó az is, hogy az ember egy teljesen más perspektívából tanulhat, ami segít abban, hogy az ember később sokrétűbben tudja megoldani a problémákat/feladatokat.

Miben változtatta meg, tette könnyebbé/nehezebbé életét?

Az életünk, percepcióink, céljaink teljesen átformálódtak. Egy új irányt vett fel az életünk és azóta is ezt az utat járjuk. Azóta is kint élünk Dániában, itt rendezkedtünk be. Megtanultuk a nyelvet, munkatapasztalatot szereztünk és sikerült elhelyezkednünk olyan pozícióban, ami tökéletesen illik a személyiségünkhez és kompetenciáinkhoz. Itt neveljük a gyermekeinket, de mint minden, ez is lemondással jár. Nincs itt a családunk, hogy segítsen, mindent magunk oldunk meg. Továbbá mi sem tudunk külföldről annyit segíteni az otthoniaknak, mint szeretnénk. Minden nehézség ellenére szoros kapcsolatot ápolunk, napi szinten beszélünk telefonon, videóhíváson keresztül és szerencsére azt is megengedhetjük magunknak, hogy évente 5-6 alkalommal hazamenjünk minden gond nélkül.

Miért javasolná másoknak a kint létet?

Mert kirobbantja az embert a komfortzónájából és megnyílik az ember előtt a világ.

Érdemes volt bátor lenni? Mindenképpen 😊

A nagyításhoz kattintsanak a képre.

A nagyításhoz kattintsanak a képre.