Slovak English   Magyar

SPECIÁLIS IGENYŰ HALLGATÓK

A Selye János Egyetem hiszi, hogy minden hallgatónak lehetőséget kell adni, hogy tanulmányait külföldöm végezhesse és ezáltal új nyelveket, új kultúrákat ismerhessen meg.

Ezen szolgáltatás célja, hogy segítse a speciális igényű hallgatókat tanulmányaik során. (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, mozgáskorlátozottság, látáskorlátozottság, halláskorlátozottság…)

Bejövő hallgatóknak:

A speciális igényű hallgatóknak lehetőségük van támogatást kérni miután elnyerték az Erasmus+ pályázatukat egyetemünkre. Ilyen esetben a Selye János egyetem igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy a szükséges támogatást bebiztosítsa az adott hallgatóknak tanulmányaik során. A speciális igényű hallgatók a mindennapi egyetemi környezetbe lesznek integrálva, bátorítva és segítve lesznek tanulmányaik során, hogy sikerrel végezhessék el választott tanulmányi programjukat.

Jelentkezés a szolgáltatásra:

A Selye János Egyetem Erasmus+ koordinátoránál.

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Speciális igényű hallgatók igényeivel foglalkozó koordinátor:

Mgr. Ulbrik Zoltán

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kimenő hallgatóknak:

A támogatás célja egyenlő esélyt nyújtani a felsőoktatás területén is a speciális ellátást igénylő kiutazók számára az Erasmus+ programban.

Kik pályázhatnak?

Az Erasmus+ program 2016/2017-es tanévére Erasmus+ ösztöndíjat elnyert hallgatók és intézményi munkatársak jogosultak pályázatot benyújtani, amennyiben fogyatékossággal élő vagy tartós betegség miatt folyamatos orvosi felügyeletre szoruló személyek, és a betegségük igazolhatóan jelentős többletköltségeket okoz a külföldi tartózkodás során az átlagos külföldi megélhetési költségekhez képest (például látássérült, mozgássérült, hallássérült, cukorbeteg, tej- vagy lisztérzékeny, illetve egyéb betegséggel rendelkező Erasmus+ résztvevők esetében).

Mire igényelhető kiegészítő támogatás?

  • A mobilitással összefüggő többletköltségek támogatására lehet kiegészítő támogatást igényelni, melyekkel elháríthatók a programban való részvétel akadályai: ezek olyan jól meghatározható, konkrét (legtöbbször egyszeri, nem pedig ismétlődő) kiadások, amelyek a helyváltoztatással, utazással, a külföldi tartózkodással vannak közvetlen összefüggésben, és amelyek felhasználásáról a pályázó számlákkal tud elszámolni.
  • Kizárólag olyan tételek támogathatók, melyek a mobilitáshoz kapcsolódóan merülnek fel, a tartós betegséggel vagy fogyatékossággal összefüggésben.
  • A támogatható költségeket az Erasmus+ programban résztvevő semmilyen más forrásból nem tudja finanszírozni és a kiegészítő támogatás nélkül nem tudna részt venni a mobilitásban.

Milyen költségekre nem igényelhető támogatás?

A kiegészítő támogatásnak nem célja a kiutazó életvitelével (pl. étkezés, mindennapi szükségletek, gyógyszer) kapcsolatos szokásos költségek támogatása – vagyis olyan költségek fedezése nem támogatható, amelyek mobilitás nélkül, Szlovákiában (a küldő országban) is felmerülnének. (Kizárólag abban az esetben támogathatók ilyen típusú tételek, ha ezek jelentős többletköltséget jelentenek a Szlovákiában felmerülő költségeknél, azonban ennek indoklása a pályázati űrlapban szükséges.)

A pályázás módja

Pályázni a hiánytalanul kitöltött megfelelő pályázati űrlap benyújtásával lehet, amelyben az igényelt támogatás tételesen felsorolásra kerül, továbbá a pályázó részletesen indokolja a felsorolt tételek szükségességét a mobilitási időszakra vonatkozóan.

Bővebb információ ITT